روسیه پنهانی به شورشیان مسلح افغان پول می‌دهد تا سربازان آمریکایی را بکشند

Share on facebook
Share on twitter

ادارۀ ترامپ ماه‌ها است که راجع به یک ارزیابی بهت‌آور اطلاعاتی تحقیق و رای‌زنی می‌کند.

نویسنده: Charlie Savage, Eric Schmitt and Michael Schwirtz
منبع: The New York Times
برگردان: ذکی آذربان، جواد آرین
تاریخ نشر: ۲۶ جون ۲۰۲۰

واشنگتن –یک افسر اطلاعاتی آمریکایی بر طبق اظهارات مقامات مسؤول فاش ساخته که یک سرویس اطلاعاتی روسی به صورت پنهانی به حلقاتی وابسته به طالبان پول پرداخته تا نیروهای ائتلاف را –به شمول هدف‌قراردادن نیروهای آمریکایی- در جریان گفت‌وگوهای صلح برای پایان‌بخشیدن جنگ‌های درازمدت آن‌جا، به قتل برسانند.

ایالات متحده ماه‌ها قبل به این نتیجه رسیده بود که این واحد روسی با تلاش‌ها برای قتل و عملیات‌های پنهان در اروپا قصد بی‌ثبات‌سازی غرب یا انتقام جزیرۀ فیروزه‌ای را داشت، پنهانی جوایزی برای حملات موفقانه پیش‌نهاد کرده بود.

مقامات می‌گویند که شورشیان اسلام‌گرا یا عناصر جنایت‌کار مسلح نزدیک به آن‌ها در این مدت پول زیادی از این راه جمع‌آوری کرده اند. بیست آمریکایی در یک نبرد در سال ۲۰۱۹ در افغانستان کشته شدند اما این مشخص نیست که کدام یک از این قتل‌ها مشکوک بوده است.

مقام‌ها گفته اند که یافته‌های اطلاعاتی برای رییس‌جمهور ترامپ تشریح شد و شورای امنیت ملی کاخ سفید مسأله را در یک جلسۀ داخل‌سازمانی موردبحث قرار داد. بر طبق اظهارات آگاهان، این مقامات در حال تکمیل یک منو از گزینه‌های بالقوه هستند –با طرح یک شکایت دیپلوماتیک از مسکو و تقاضای توقف آن، به هم‌راه یک مجموعۀ فزاینده‌ای از تحریم‌ها و دیگر پاسخ‌های محتمل، اما کاخ سفید تاکنون هیچ کدام از این گام‌ها را رسمیت نبخشیده است.

عملیات تحریک‌آمیز برای کشتن آمریکایی‌ها و دیگر سربازان ناتو، یک اقدام مخاطره‌آمیز و مهم است از آن‌چه مقامات آمریکایی و افغان حمایت روسیه از طالبان خوانده اند و این نخستین بار خواهد بود که یک واحد جاسوسی روسیه عامل سازمان‌دهی حملات بر نیروهای غربی پنداشته می‌شود.

دمیتری پسکوف، منشی رسانه‌ای رییس‌جمهور ولادیمیر پوتین گفته است که کریملین تا کنون از این اتهامات باخبر نشده است. آقای پسکوف می‌گوید: «اگر کسی اتهامی ببندد، ما پاسخ خواهیم داد.»

ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی گروه طالبان هرگونه ارتباط شورشیان با هر نمایندگی اطلاعاتی را رد کرده و این‌ها را تلاش برای بدنام‌ساختن آن‌ها عنوان کرد.

او می‌گوید: «این گونه ارتباطات با سرویس‌های اطلاعاتی روسیه بی‌پایه و اساس اند –قتل‌های هدف‌مند و ترورهای ما برای سال‌ها در جریان بوده است و ما آن‌ها را بر مبنای منابع خودمان انجام داده ایم.»

سخن‌گویان شورای امنیت ملی، پنتاگون، دیپارتمنت ایالتی و سی.آی.ای. از ارائۀ هرگونه اظهارنظری سر باز زدند.

مقامات آشنا با سرویس اطلاعاتی راجع به تأخیر کاخ سفید در تصمیم‌گیری به این که چه‌گونه نسبت به این اطلاعات راجع به روسیه اقدام کنند، توضیحی ندادند.

درحالی‌که برخی از نزدیک‌ترین مشاورانش مانند وزیر خارجه مایک پمپئو او را به سیاست‌هایی خصمانه در قبال روسیه توصیه کرده اند، آقای ترامپ بیش‌تر یک موضع صلح‌جویانه در قبال مسکو را اتخاذ کرده است.

در یک همایش در هلسنکی فنلاند، آقای ترامپ قویاً اظهار داشت که او انکار آقای پوتین مبنی در دخالت کرملین در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۱۶ را باور دارد، برخلاف توافق گسترده‌ای که در بین سرویس‌های اطلاعاتی آمریکایی مبنی بر دخالت آن وجود دارد. آقای ترامپ یک فرمان مبنی بر وضع تحریم‌ها بر روسیه، زمانی که مجلس سنا آن را با اکثریت غیرقابل‌وتو تأیید کرد، موردانتقاد قرار داد. هم‌چنین او همواره بیانیه‌هایی ارائه کرده که حاکی از نادیده‌گرفتن نقش پیمان ناتو به عنوان یک سد در برابر تهاجم روسیه به اروپا است.

مقاماتی که شرط ناشناس‌ماندن حاضر شدند صحبت کنند، از اطلاعات حساس و رای‌زنی‌های داخلی صحبت کردند. آن‌ها گفته اند که این اطلاعات به مانند یک راز سربه‌مُهر نگاه داشته شده ولی این اداره جلسه را در این هفته گسترده می‌سازد –به شمول اشتراک اطلاعات راجع به آن به همراه دولت انگلیس که نیروهای آن جزء اهداف قرار دارند.

ارزیابی سرویس اطلاعاتی مبتنی بر حداقل بخشی از بازجویی‌ها از مخالفان مسلح دستگیرشده و مجرمان است. مقامات هنوز نحوۀ عملکرد عملیات روسی را تشریح نکرده اند، مانند این که چه‌گونه اهداف انتخاب می‌شدند یا پول چه‌گونه دست به دست می‌گردد. این نیز تاکنون مشخص نیست که آیا عوامل روسی در داخل افغانستان مستقر شده بودند یا با همکاران طالب‌شان در جایی دیگر ملاقات کرده اند.

این افشاگری در داخل ادارۀ ترامپ در زمانی بسیار حساس و شکننده زیر ذره‌بین قرار گرفته است. اگرچه که مقامات این اطلاعات را از آغاز همان سال گردآوری می‌کردند، جلسه میان‌سازمانی در داخل کاخ سفید دقیقاً زمانی رخ داد که همه‌گیری ویروس کرونا تبدیل به بحران شده و بخش‌هایی از کشور درحال بسته‌شدن بود.

غیر از آن، هم‌چنان که آقای ترامپ به دنبال پیروزی مجدد در انتخابات نوامبر است، او هم‌چنان در سدد توافق‌نامۀ صلح با طالبان برای پایان‌دادن جنگ در افغانستان نیز هست.

هم مقامات آمریکایی و هم مقامات افغان سابقاً روسیه را متهم به تهیۀ سلاح‌های سبک و انواع دیگر حمایت از طالبان که منجر به فعالیت‌های تخریب‌گرانه شده اند، کرده بودند اگرچه که حکومت روسیه چنین ادعاهایی را «شایعۀ محض» و بی‌اساس خوانده است.

ژنرال جان دبلیو نیکلسون جونیور، فرمانده وقت نیروهای آمریکایی در سال ۲۰۱۸ در یک مصاحبه با بی‌بی‌سی گفته بود: «ما در افغانستان برخی منافع مشترک با روسیه داریم و واضحاً آن‌ها قصد دارند تا منافع ما را تضعیف بسازند.»

اگرچه که سربازان ائتلاف تابستان گذشته و اوایل پاییز متحمل تلفاتی شدند، تنها چند تن از آن‌ها از آن زمان تا حال کشته شدند. چهار آمریکایی در یک نبرد در اوایل ۲۰۲۰ کشته شدند اما طالبان از توافق‌نامۀ فبروری تا کنون بر هیچ موضع آمریکایی‌ای حمله نکرده اند.

سربازان آمریکایی هم‌چنین به طرز چشم‌گیری فعالیت‌های‌شان در بیرون از پایگاه‌های نظامی را به دلیل شیوع ویروس کرونا کاهش داده، قرارگیری خود در برابر حمله را نیز کاهش داده اند.

زمانی که مقامات آمریکایی ادعا نمودند که سرویس اطلاعاتی روسیه عاملان اصلی تهیه و تجهیز مهمات نظامی برای مخالفان مسلح افغانی هستند که باعث کشته شدن نظامیان آمریکایی می شود. آنها یک نگرانی اصلی دارند که دولت روسیه به چه میزان از نظامیان افغان حمایت می کند و هدفشان از این همه پشتیبانی چه است.

بعضی از مقامات بر این باور اند که روسیه به دنبال اتقام از نیروی های ناتو که برخاسته از جنگ سال ۲۰۱۸ سوریه هستند، که در آن ارتش آمریکا صدها نیروی مخالف سوری که شامل مذدوران بی شمار روسی نیز می شدند، که درپایگاه های خود آمریکا تربیت شده بودند. مقامات همچنان ادعا نمودند که روسیه برای ماندن آمریکا در باتلاق جنگ افغانستان تلاش های زیادی برای از بین بردن گفتگوهای صلح انجام داده است. اما هنوز بر همان انگیزه تاریک شان ایستاده هستند.

مقامات به طور مختصر بیان کرده اند که دولت آن عده افرادی که بخش ۲۹۱۵۵ را در دست داشتند و همچنان سازمان اطلاعات ارتش روسیه که ازاطلاعات گسترده یی برخودار بود به مانند سازمان G.R.U. را جریمه کرده نموده. بخش ۲۹۱۵۵ به هسته ی مرکزی در شهر سالزبری انگلستان وصل بود که در مارچ سال ۲۰۱۸ توسط مامور سابق سازمان که برای سازمان اطلاعاتی بریتانیا کار می کرد از هم پاشید. و بعد از آن همراه دخترش تبعید گشت.

مقامات اطلاعاتی غربی گفته اند، این واحد که بیش‌تر از یک دهه فعالیت دارد، از سوی کرملین متهم به ایجاد کمپین برای خراب‌کاری، سبوتاژ و ترور در غرب شده است. برعلاوۀ خراب‌کاری در سال ۲۰۱۸، این واحد در پس پشت یک تلاش برای کودتا در مونتنگرو در سال ۲۰۱۶ و یک سال قبل از آن عامل خراب‌کاری در یک شرکت تولیدکنندۀ اسلحه در بلغاریا بوده است.

مقامات اطلاعاتی آمریکایی می‌گویند که G.R.U. مرکز تلاش‌های پنهانی مسکو برای دخالت در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۱۶ بوده است. مقام‌های آمریکایی می‌گویند که در ماه‌های قبل از آن انتخابات، واحد سایبری با عنوان ۲۶۱۶۵ و ۷۴۴۵۵ وارد سِرورهای حزب دموکرات شده و سپس با استفاده از ویکی‌لیکس اقدام به نشر ارتباطات داخلی محرمانۀ شرم‌آور آن‌ها کرده است.

به‌خاطر آن تلاش‌ها جهت کمک به وجهۀ او در انتخابات و تقویۀ جناح او بود که مدیریت این موضوع و مسائل مربوط به روسیه و آقای پوتین از سوی آقای ترامپ زیر بررسی موشگافانه قرار گرفته است. شورای تحقیقاتی خاص کاشف به عمل آورد که کمپین ترامپ به دخالت روسیه خوش‌آمدید گفته و انتظار منفعت از آن را داشتند اما شواهدش از ایجاد رابطۀ هم‌کارانه و مشارکتی که منجر به دسیسۀ مجرمانه‌ای به همراه مسکو باشد، ناکافی بود.

عملیات‌ها به شمول واحد ۲۹۱۵۵ بسیار شدیدتر از آن‌هایی که شامل واحد سایبری می‌شوند، به نظر می‌رسند. افسران آن اغلباً شامل کهنه‌سربازانی همراه با سال‌ها خدمت، در برخی از موارد تاریخ آن به جنگ شکست‌خوردۀ اتحاد جماهیر شوروی در افغانستان در دهۀ ۱۹۸۰ می‌رسد، می‌شود. این واحد هیچ‌گاه قبل از این متهم به سازمان‌دهی حملات بر سربازان غربی نگشته بود اما گزارش مقامات از فعالیت‌های آن حاکی از این است برای سال‌ها در افغانستان فعالیت داشته است.

گرچه روسیه در سال ۲۰۰۳ طالبان را یک گروه تروریستی اعلان کرده است، روابط آن‌ها در سالیان اخیر رو به گرمی بوده است. مقام‌های طالبان به همراه دیگر مقامات برجستۀ افغانستان به‌شمول حامد کرزی، رئیس‌جمهور اسبق افغانستان و به خاطر گفت‌وگوهای صلح به مسکو مسافرت کردند. این گفت‌وگوها بدون حضور هیچ نماینده‌ای از دولت کنونی افغانستان و هم‌چنان بدون حضور هیچ‌ مقامی از ایالات متحده برگزار شد و این اتفاقات دقیقاً در تقابل فعالیت‌ها و تلاش‌های آمریکا برای پایان‌دادن به نزاع در آن زمان صورت گرفت.

این افشاگری در زمانی رخ می‌دهد که آقای ترامپ گفته است که آقای پوتین را به یک جلسۀ گسترش‌یافتۀ هفت کشور صنعتی دعوت می‌کند اما تنش‌ها میان نظامیان آمریکایی و روسی بسیار افزایش یافته است.

در چندین اپیزود در این اواخر، داخل قلمروهای بین‌المللی و فضای هوایی از آغاز سواحل آلاسکا تا دریاهای سیاه و مدیترانه، هواپیماهای جنگی از هر جناح تلاش داشته اند تا مانع هواپیماهای نظامی یک‌دیگر گردند.

به اشتراک بگذارید

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

نوشته‌های مشابه